PostHeaderIcon Ван

Van Произход и разпространение. Канадски сорт, получен от семеначе от свободно опрашване на сорта Императрица Евгения в Опитната станция в Summerland през 1944г. Разпространен е в САЩ, Канада, Дания и други страни. У нас е внесен през 1967г. Основен стандартен сорт, разпространява се интензивно.
 Агробиологична и екологочна характеристика.Дървото е средно силнорастящо, с широкапирамидална, средно гъста корона. Водачът запазва надмощието си и през плодоносещия период. Клоните са гарнирани с много майски букетчета. Цъфтежът е средно ран. Опрашват се взаимно с Бинг. Сортът е интерстерилен с Венус, Уиндзор и Мертонбигаро. Родовитостта му е много добра. Има добра студоустойчивост. Много силна е чувствителността му към цилиндроспориоза, чувствителен е и към вирозата Литълчери. При дъждове по време на зреенето плодовете се напукват. Трябва да се отглежда в типични за черешата месторастения с достатъчно влагоемки почви. Плодовете узряват през третото десетдневие на юни. Те са едри (22 x 24 x 21 mm), със средно тегло 7,3g,щирококълбовидни, с добре изразени рамена. Коремната страна е слабо издута, а гръбната е с плитка широка бразда. Коремния шев е добре очертана тъмночервена линия. Кожицата е дебела, тъмночервена, гланцова. Месото е плътно, хрупкаво, жълтеникаво до слаборозово около костилката, сладко, слабо кисело, сочно, с много добро до отлично качество. Сокът е безцветен. Костилката е дребна (10 x 9 x 7 mm),със средно тегло 0,2g,съставляващо 2,8% от теглото на плода, гладка, кулбовидна, отделя се от месото.
 Технологична характеристика. Плодовете издържат добре на манипулация и транспорт. Подходящи са за преработка в компоти и за замръзяване. Ван е един от най-ценните черешови сортове.