PostHeaderIcon Ранна черна едра

Ranna_4arna_edra Произход и разпространение. Сорт с неизвестен произход. Възможно е да е чуждестранен. Разпространен е в цялата страна. Основен стандартен сорт.
 Агробиологична и екологична характеристика. Дървото е силнорастящо и придобива големи размери. Короната е висококълбовидна (овална), рядка. Стъблото е дебело. Цъфтежът е ран. Опрашва се от Бигаро Моро, Волско сърце, Наполеон, Победа. В плододаване встъпва рано и плодоноси много добре и редовно.Устойчивостта на сорта към ниските зимни температури е средна, а на повратните студове- по-добра от средна. На богати глинесто- песъчливи почви се развива много добре. Плодовете узряват през първата седмица от зреенето на черешите, т.е. в края на второто и началото на третото десетдневие на май. Те са средно едри(19 x 21 x 18 mm), със средно тегло 4,7g, широкосърцевидни, с добре изразени рамене. Гръбната част е леко сплесната, с широка бразда. Кожицата е тънка, здрава, тъмночервена до черна, с фини, светли, трудно забележими точици. Месото е тъмночервено, меко до средно твърдо, сочно сладко-възкисело, без особен аромат, с оцветен сок, с добро до много добро качество. Костилката е средно едра (10 x 9 x 7 mm), със средно тегло 0,22g, съставляващо 4,7% от теглото на плода, яйцевидна, с почти гладка повърхност, отделя се от месото.
 Технологична характеристика. Плодовете издържат добре на транспорт. Съхраняемостта им е средна- 2-3 дни. Използват са предимно за консумация в прясно състояние, но са много добри и за преработка в компот.