PostHeaderIcon Бигаро Бюрла

 Bigaro_BurlaПроизход и разпространение. Френски сорт, който произхожда вероятно от случаино намерено семеначе в департамента Рона. Във Франция е един от най-широко разпространените черешови сортове. Разпространен е доста в Испания, по-слабо в други европейски страни. У нас е внесен през 1967 г. Разпространен е в Кюстендилския район. Основен стандартен сорт.
 Агробиологична и екологична характеристика. Дървото е средно- до силнорастящо, с пирамидална до широкопирамидална, средно гъста корона. Клоните са гарнирани предимно с майски букетчета. Цъфтежа е средно ран. Добри опрашители са Наполеон, Хеделфингенска и Ърли риверс. Сортът е интерстерилен с Бигаро Моро. В плододаване встъпва 4-5 години след засаждането, има умерена до добра родовитост. Студоустойчивостта му е под средна, показва известна чувствителност куъм късните пролетни мразове. Слобо чувствителен е на сачмянка и ранно кафяво гниене, толерантен на някои вирусни болести, много силно чувствителен на цилиндроспориоза. При валежи по време на зреенето плодовете се напукват много. Изисква месторастения с добър въздушен денаж, леки и богати почви. Плодовете узряват през третото десетдневие на май- начолото на юни. Те са едри ( 23 x 24 x 21mm), със средно тегло 7,4g, широко сърцевидни, слабо сплеснати, с тъп връх. Коремната страна е леко издута, коремния шев не личи. Дръжката е къса. Гръбната страна е широко плитко бразда. Кожицата е дебела, тъмночервена, с гланц. Месото е тъмночервено, плътно, сочно, сладко, слабо кисело, с отлично качество. Сокът е червен. Костилката е средно едра (12 x 10 x 7mm), със средно тегло 0,3g, съставлявашо 4,1 % от теглото на плода, широкояйцевидна, гладка, отделя се от месото.
 Технологична характеристика.Плодовете са издръжливи на манипулация и транспорт. Използват се главно за десерт. Могат да се берат механизирано.